FORTUNATUS

(English Text follows)

Φορτουνάτος ο Κύπριος

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος  Φορτουνάτος, με ήρωα έναν Κύπριο από την Αμμόχωστο.

Το κείμενο

Ο Φορτουνάτος (Fortunatus) είναι ένα Γερμανικό κείμενο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1509 στο  Augsburg και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Μεταξύ παραμυθιού και πρώιμου μυθιστορήματος, ο Φορτουνάτος είναι μια αφήγηση με πολλή περιπέτεια, ταξίδια σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, μεταφυσικά στοιχεία και έντονο κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο.

Ανήκει στα πιο δημοφιλή αναγνώσματα της εποχής του και των επόμενων αιώνων και θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό έργο, (μετά την αρχαιότητα) που αναφέρεται στην Κύπρο.

Η ιστορία του Φορτουνάτου:

Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Φορτουνάτου, ενός νεαρού Κύπριου από την Αμμόχωστο, ο οποίος φεύγει από την πατρίδα του μετά την χρεωκοπία των γονιών του για να βρει την τύχη του, περιπλανιέται στην Ευρώπη και στην Ανατολή και τέλος επιστρέφει στη χώρα του, σοφότερος και έχοντας κερδίσει τη δόξα και το χρήμα, αλλά πάνω απ’όλα τη γνώση. Η συνάντησή του με τη θεά τύχη (Fortuna), σε ένα δάσος της  Γαλλίας, του δίνει και το όνομά του. Η θεά του προσφέρει ένα μαγικό σακουλάκι απ’όπου μπορεί να βγάζει απεριόριστα χρήματα.

Η θεατρική απόδοση του κειμένου παίρνει τη μορφή μιας ιλαροτραγωδίας με παραμυθένια στοιχεία  και αναγεννησιακό πνεύμα. Ταξίδια, περιπέτειες, μεταμορφώσεις, έρωτας και προδοσία συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία. Παράλληλα το κείμενο μας προσφέρει μια σπάνια σκιαγράφηση Αναγεννησιακών Κυπρίων ηρώων, μέσα από τη ματιά ενός Ευρωπαίου.

Η παράσταση

Το αναγεννησιακό θεατρικό μπουλούκι είναι το όχημά μας για ένα σύγχρονο ανέβασμα. Έξι ηθοποιοί μέσα από δεκάδες μαγικές μεταμορφώσεις δημιουργούν τον κόσμο του Φορτουνάτου. Το γέλιο και η συγκίνηση εναλλάσσονται με τις ταχύτητες του αναγεννησιακού θεάτρου, ενώ η αφήγηση και η κίνηση του σώματος οδηγούν τη φαντασία στη δημιουργία αμέτρητων κόσμων στη λιτή σκηνή μας.

Ένα προσχέδιο της παράστασης παρουσιάστηκε με επιτυχία στον υπό διαμόρφωση χώρο του νέου Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, στις 16, 17 και 18 Μαΐου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Μέρα Μουσείων.

Η ομάδα του Φανταστικού Θεάτρου (Μαγδαλένα Ζήρα, Δημήτρης Αληθεινός, Έλενα Κατσούρη, Γιώργος Τσαγγάρης)  έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Αντώνη Αντωνίου, στη μουσική επιμέλεια και σύνθεση και Λία Χαράκη στη χορογραφία. Μαζί μας επίσης ο Ευριπίδης Δίκαιος στα κρουστά και ο Γιώργος Λάζογλου στο σχεδιασμό φωτισμών.

Συντελεστές

Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο

Διασκευή-δραματοποίηση-σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σκηνογραφία: Δημήτρης Αληθεινός

Ενδυματολογία: Έλενα Κατσούρη

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Χορογραφία: Λία Χαράκη

Κρουστά: Ευριπίδης Δίκαιος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου

Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

Με τους: Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Νεκτάριο Θεοδώρου, Βαλεντίνο Κόκκινο, Ανδρέα Κούτσουμπα, Τζωρτζίνα Τάτση.

Βασισμένο στο κείμενο Fortunatus (1509). Μετάφραση πρωτότυπου κειμένου στα Ελληνικά: Ελένη Αντωνιάδου, επιμέλεια μετάφρασης και έκδοσης: Ελένη Κακουλίδη-Πάνου. Μία έκδοση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Κακουλίδη-Πάνου)

Η παράσταση επιχορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Την παράσταση στηρίζει επίσης το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στις 2 Σεπτεμβρίου το έργο θα παρουσιαστεί στην Πάφο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017.

Πρόγραμμα

Παραστάσεις:

2 Σεπτεμβρίου: Πάφος, έδρα Π.Π.Ε. Πάφος 2017

3 Σεπτεμβρίου: Λάρνακα, Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

5 και 6 Σεπτεμβρίου: Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέα, Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου.

9 Νοεμβρίου: Λευκωσία, Πύλη Αμμοχώστου, 8:30 μμ. (στο πλαίσιο του Μήνα Γερμανικής Γλώσσας)

Πληροφορίες και κρατήσεις: 97626798

Φανταστικό θέατρο Facebook

Φορτουνάτος ο Κύπριος Facebook

Χορηγοί: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

Socrates Fortunatos-6256 Socrates Fortunatos-6269 Socrates Fortunatos-6284 Socrates Fortunatos-6287 Socrates Fortunatos-6299 Socrates Fortunatos-6302 Socrates Fortunatos-6330 Socrates Fortunatos-6388 Socrates Fortunatos-6402 Socrates Fortunatos-6427

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s