13ο Διεθνες Φεστιβαλ Κινουμενων Σχεδιων Κυπρου

 

B&W Prints-02

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου, Όψεις του Κόσμου, η επίσημη πλατφόρμα της τέχνης του animation στην Κύπρο, επιστρέφει και φέτος τον Ιούλιο, για 13η χρονιά, με διεθνείς συμμετοχές και ένα δυνατό πρόγραμμα προβολών, εκθέσεων, αφιερωμάτων και συναυλιών.

Φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη της Παλαιαπάφου στα Κούκλια, κοντά στον αρχαίο χώρο λατρείας της Αφροδίτης. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία που δεσπόζει της παράκτιας πεδιάδας και σημαντικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της εποχής των Λουζινιανών: το ιδανικό σκηνικό για να φιλοξενήσει τη μαγική τέχνη του animation και έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς των καλοκαιρινών φεστιβάλ της Κύπρου.

Όπως κάθε χρόνο, το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει μια επιλογή απο τις καλύτερες ταινίες της διεθνούς ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής του κινηματογράφου animation, οι οποίες δεν παρουσιάζονται σε εμπορικές αίθουσες ή στην τηλεόραση. Φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ταινίες από Ιταλία, Εσθονία, Γερμανία, Βέλγιο, Κίνα και Καναδά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προβάλλεται η δουλειά Κυπρίων σκηνοθετών, οι οποίοι δίνουν και φέτος δυναμικά το παρόν τους και θα διαγωνιστούν σε ειδικό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά. Η ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ταινιών είναι ένας από τους διαχρονικούς στόχους του Φεστιβάλ κι ένας από τους ιδρυτικούς σκοπούς του.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και masterclasses από διεθνείς καλλιτέχνες, αναγνωρισμένους και πολυβραβευμένους στον κόσμο του animation. Το παιδικό πρόγραμμα, που φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Kuki, του Φεστιβάλ Interfilm Berlin, ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους διεθνώς, θα γίνει στο Columbia Hotels and Resorts στο Πισσούρι.
Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, συνδιοργανωτής και συνιδρυτής του φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει ένα μοναδικό εργαστήρι για την τεχνική του Animation με την άμμο (“sand animation” )με την Εσθονή καλλιτέχνη Olga Parn.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Ανάμεσα στους διεθνείς προσκεκλημένους είναι ο Chris Robinson (Ottawa International Animation Festival), ο Gerben Schernen (Holland Animation Festival) και ο Alex Stein (Kuki-Interfilm Berlin), τους οποίους το κοινό και οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν.

Το Φεστιβάλ τιμά φέτος με ειδικό αφιέρωμα τον μεγάλο δημιουργό του Εσθονικού Animation, Priit Parn, οι ταινίες του οποίου έχουν διακριθεί στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ. Στη μεγάλη εσωτερική αίθουσα της Αγρέπαυλης θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα χαρακτικής του φημισμένου καλλιτέχνη καθώς και προβολή μιας επιλογής από τις σημαντικότερες ταινίες του ξεκινόντας απο την δεκαετία το 70 μέχρι τις μέρες μας. Ο Priit Parn θα μιλήσει ο ίδιος για τη δουλειά του και θα συμμετάσχει επίσης στο διεθνές διαγωνιστικό με την καινούργια ταινία του “Pilots on their way Home” , μια συμπαραγωγή με το National Film Board of Canada.

Συνεχίζουμε με ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή τα αφιερώματα μας στους Κύπριους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του animation. Φέτος το φεστιβάλ τιμά τον Κύρο Ρωσσίδη παρουσιάζοντας την πρώτη του ταινία και τα σχέδια παραγωγής της που δημιούργησε στην φημισμένη σχολή της Μεγάλης Βρεττανίας Royal College of Art το 1973.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ETHNIC MUSIC FESTIVAL – ΡΙΑΛΤΟ: “ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”
Φέτος εγκαινιάζεται ακόμα ένας θεσμός, και ακόμα μια συναρπαστική συνεργασία: Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ, που θα ονομάζεται “Μουσικές του Κόσμου”, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ethnic Festival που διοργανώνεται από το θέατρο Ριάλτο με μια συναυλία που θα κλείσει το Φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου, 19 Ιουλίου, από τους Howa Jani project, της Neta Elkayam (Ισραήλ). Το νεανικό μουσικό αυτό σχήμα αναβιώνει την παραδοσιακή μουσική της βόρειας Αφρικής με έμφαση στη μουσική των Εβραίων του Μαρόκο και έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ PAFOS 17
Με χαρά ανακοινώνουμε την αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 17. Τόσο το περιεχόμενο του φεστιβάλ όσο και ο περιβάλλον χώρος της φετινής διοργάνωσης ταιριάζουν απόλυτα με το σκεπτικό του open air factory. Το φεστιβάλ εντάσσεται στις πολιτιστικές δραστηριότητες του θεσμού από φέτος, ενώ η συνεργασία αυτή θα έχει πολλαπλές πτυχές αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα κορυφωθεί το 2017.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Υπαίθρου Όψεις του Κόσμουσυνδιοργανώνεται από τον μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Όψεις του Κόσμου», το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και την ASIFA Κύπρου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνεχή σας υποστήριξη στο θεσμό του Φεστιβάλ και για την προβολή που δίνετε μέσα από τα έντυπα, τις ιστοσελίδες και τους σταθμούς σας στις εκδηλώσεις του.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση για το Φεστιβάλ θα αναρτάται στην ιστοσελίδα μας http://www.animafest.com.cy. Για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία, κάντε like στο Facebook/Animafest Cyprus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s